Et beni nedir?

Et benleri; genetik olarak tüm insanlarda oluşur. Et benleri genellikle otuz yaşlarından sonra kadın erkek herkeste görülür. Zaman geçtikçe sayıları artar. Çoğunlukla küçük kahve benleri ortalama gri Ya da deri rengindedir. Ufak bir sapla deriye bağlıdır. Bazen leblebi bazen de bir ceviz kadar büyük olabilir. En sık koltukaltı, gözkapağı, kasık gibi sürtünen yerlerde olurlar. Sırtta veya gögüste de olabilirler.

Dokununca yumuşak olan benler enfeksiyonla Ya da tahriş olursa ağrı ve yanma yapar. Kolye veya kıyafete takılırsa, kaşınırsa yanma ve hassasiyet olur. Böyle durumlarda ağrı ve kızarıklık gelişir. Yıllar geçtikçe artar ve kilo aldıkça da sayıları çoğalır. Et benleri zararsız oluşumlardır. Bu benlerin kansere dönme olasılığı yoktur. Tehlike oluşturmamaktadır. Güneş ışığı, terleme, sürtünme gibi faktörler oluşumunu hızlandırır. Hamilelikteki hormon etkileri, gebelik önleyici haplar, hormon sayılarının çoğalmasında etkilidir. Et benleri genellikle birden fazladır. Bazı kişilerde20-30 tane bile olabilir. Kaşıntı bazı insanları huzursuz edebilir. Kir veya leke gibi et benigöründüğünden estetik olarak sorun teşkil eder. Et benlerini yok etmek çok kolay ve kısa bir işlemdir. Yakılma işlemiyle yok edilir. Başarılı ve etkili bir metottur. Ağrı hissedilmemesi için iğneli anestezi uygulanır. İşlem sonrası ağrı hissedilmez. Birkaç günde kabuk olur 3-5 günde düşer ve iz bırakmaz.

Kişi kendi başına koparmaya ya da kesmeye kalkarsa kopan yerde yara oluşur. Kaşıntı yapar. Kaşındıkça yara büyür ve oradaki hücreler tahriş olur.  Tahriş olan yerde hücreler artar bu hücrelerin artmasıyla yara kansere çevirir. Benler doğuştan olabileceği sonradan da oluşabilir. Doğuştan olan benlerin ellenmedi zaman hiçbir zararı yoktur. 15 yaşından sonra olan benler farklıdır. Kansere dönüşme ihtimali vardır. Yaş ilerledikçe rengi koyulaşır büyüklüğü artar.

Et benleri genellikle ciltte melanosit denen zararsız hücreler halinde çıkar. Bazen kafa derisi tırnak altı gibi görülmesi zor yerde de olabilir. İnsanların çoğu 10ila40 arası et benine sahiptir. Et benleri ortalama 50 yıl sürer. Bu yüzden yaşlanınca kaybolur. Benin yüzeyi kırışık veya pürüzsüz olabilir.

Benlerde riskli olan faktörler vardır. Doğumda olan benler büyük olup cilt kanserinin ölümcül olma riskini artırır. Avuç içi kadar olan benleri doktora göstermek faydalıdır. Büyük ve şekilsiz benlerimde kontrol ettirmelidir.

Erişkinlikte bir ben oluşursa ve bu sorunlar varsa mutlaka doktora başvurmak gerekir.

  1. Ağrı varsa
  2. Yanma ve kaşıntı varsa
  3. Kanama ve akıntı varsa
  4. İltihaplıysa
  5. Kabuklu veya pulluysa
  6. Şekil yükseklik veya renk değiştiriyorsa sizi endişelendiren bir durum varsa bir cilt doktoruna gitmekte fayda vardır. 3 yılda bir genel sağlık kontrolünden geçmekte önlem açısından gereklidir.

Aynı zamanda kişilerin kendi kendilerine de önlem almaları gereklidir. En önemli korunma ise güneş ışıklarıdır. Sabah10 ile öylen2 arasında güneşin zararlı uv ışınlarına maruz kalmamalıdır. Güneşe çıkmadan en az yarım saat önce koruma faktörlü bir krem sürerek önlem alınmalıdır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git