Hamileliğin 2. ayı

Gebeliğin ikinci ayı:

Bebek değişmekte ve büyümektedir. Hamileliğin 5/8 haftalarında bebeğin hücreleri özel fonksiyonlara başlamaktadır. Bebeğin dış görünümü şekillenmeye başlamıştır. 5 haftaya kadar bir hücre yığını olan bebek artık embriyodur. Bu haftadan itibaren vücut yapısı ana hatlarıyla oluşmaya başlar. Embriyo 3 bölümden oluşur. Tüm organlar ve dokular embriyodan gelişir. Üst kısım bir oluk şeklindedir. Bu oluk bebeğin omurilik, omurga, beyin ve omuriliğin gelişebileceği nöral tüpü oluşturur. Dolaşım sistemi ve kalp embriyonun orta kısmındadır. Embriyonun ortasındaki kabartıda kalp gelişir. 5 inci haftanın sonunda kan damarları oluşur. Bebeğin döllenmeden 21/22 günlükken kalbi atmaya başlar. Kalp atışları yalnız ultra sonla duyulur.

Bebeğin ilk göreve başlayan organ sistemi dolaşım sistemidir. İç kısımdan, bağırsaklar, akciğerler ve idrar torbası oluşur. Diğer organlar bu organların gelişiminden sonra oluşur. Döllenmeden sonra bebek mikroskobik boyuttadır.  Gebeliğin 6 haftasında gelişme hızlanır bebeğin ölçüleri üç kat artar. Yüz hatları görülmeye başlar, gözlere dönüşecek optik kesecikler oluşur. İç kulak oluşmaya başlar. Dokuların oluşturduğu yüzde dudaklar oluşacaktır. Beyin çok hızla büyür. Kranial sinirler görülmeye başlar. Bebeğin ortasında kırk küçük doku gelişir. Bunlar kasları, omurları ve bağ dokusunu oluşturur. Bebeğin bacaklarında ve kollarında küçük kemikler oluşmuştur. Bebek ortalama üç mm dır.  Yedi haftalık olan bebekle eşi arasındaki göbek kordonu rahimde görülür. İki atardamar ile bir toplardamardan oluşur göbek kordonu. Oksijenden ve gıdalardan zengin olan kan göbek kordonuyla bebeğe ulaşır. Gelişmekte olan beyinin düzgün yüzeyi ultrasonla görülür. . Ağız açıklığı, burun delikleri, göz rengi ve kulak yapıları görülebilir. Bebeğin yüzü daha ayrıntılıdır. Lens yapısı oluşmaktadır.  Bebeğin kolları, bacakları, elleri ve ayakları şekillenirken parmakları bir hafta sonra meydana gelir.  Yedinci haftada bebek ortalama 8,5 mm ir.  Sekiz haftalık olduğunda bebek ayak ve el parmakları birbirine yapışık olarak şekillenir. Bilekler ve dirsekler açıkça görülür. Dirseklerini ve dizini bükebilir. Göz kapaklarının oluşumu başlar.  Burun, kulak ve üst dudak belirginleşir. Bağırsaklar ve sindirim kanalı gelişimini sürdürür. Bebeğin boyu ortalama 12,5 mm ir. Bebek bu dönemlerde dış tepkilere karşı hassastır. Tüm organlar oluşmaktadır.

Bu dönemde bebeğe bunlar zarar verebilir.

  • 1-teratojenler (  alkol, uyuşturucu ve bazı ilaçlar)
  • 2-enfeksiyonlar( kızamıkçık, kızamık, toksa plazma)
  • 3-radyasyon( kanser tedavisinde kullanılan iyonize radyasyon)
  • 4-yetersiz beslenme ( ileri derecede yetersiz beslenme bebeğe çok ciddi zararlar verir. )Bebeğin hücre gelişimi için yeterli beslenme şarttır.) bu iki ayda kullandığınız ilaçlara ve beslenmenize dikkat etmelidir.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git