Hamilelikte 6. Ay

Hamilelikte altıncı ay:
1- Yirmi bir haftalık olan bebek içinde bulunduğu sıvıdan yutmaya başlar. Bu hareketi sindirim sisteminin gelişmesine yardımcı olur. Bebeğin bu haftada kan hücreleri nin yapımına kemik iliğinde başlanır.
2- Yirmi iki haftalık olan bebek de Tat alma duyusu gelişir. Dokunma hissi artar. Vücudunun değişik yerlerine test eder. Bebek erkekse testisleri aşağı doru karnından inmeye başlar. Bebek kız ise yumurtalıkları ve rahim yerindedir. Vajinası gelişmiştir.
3- Yirmi üç haftalık bebek hayata hazırlamaya başlamıştır. Bu haftadan sonra doğan bebeklerde akciğerler çalışır. Bebeğin solunum hareketi başlamıştır. Yoğun bakımda bu haftada doğan bebekler yaşatılmaktadır ama sakatlıklar görülmektedir.
4- Yirmi dört haftalık bebek genellikle baş aşağı durmaktadır. Bu hafta dünyaya gelen bebeğin yaşama şansı %50 dir.

Bebek minyatür gibidir. Gözleri gelişmiştir, dudakları belirgindir. Kaşlarını çatar, gözlerini hareket ettirir, sesleri duyabilir. Akciğerinde hava yoktur ama solunum hareketleri yapar. Ayak ve el parmaklarında parmak izi şekillenir. Bebeğinizin öksürme hıçkırma gibi hareketlerini hissedebilirsiniz. Hala cildi kırışık ve kırmızıdır. Yaklaşık dört saatte bir amniyon sıvısı kendini yeniler. Bebeği darbelerden korur ve ısısını düzenler. Bebeğin boyu 28-35 cm kadardır 700-900 g ağırlığındadır. Annenin göğüslerinden sarımsı damlalar gelebilir. Bu bebek için çok değerli olan ağız sütüdür. Ağrısız kasılmalar rahimde ara sıra meydana gelir. Eğer bu kasılmalar sizi endişelendiriyorsa hemen doktorunuza başvurun.
Eğer bir saat de altı defadan fazla kasılmalar varsa erken doğum belirtisi olabilir. Ani hareketlerden ve dönmelerden kaçınılmalıdır. Kasılmalar rahim kaslarında gerilip gevşeyerek doğuma sizi hazırlar. Yüzde ve karında cilt değişikliği meydana gelir. Sırt da ve belde ağrılar olabilir. Sıcağa karşı duyarlılık artar çok fazla terlenir. Bu yüzden bol su içmek gerekir. Cinsel isteğiniz artabilir azalabilir. Ağırlığın artması ile hareketleriniz kısıtlanabilir.

Kan üretimi artmıştır. Solunumdan dolayı göğüs kafesi genişler. Hamilelikte annenin diş problemleri artar. Hamilelik hormonu diş etlerini etkiler. Diş etleri kanar, şişer ve iltihaplanır bunlarda diş eti kanamasına sebep olur. Hamilelikte diş çürümeleri artar bu yüzden diş bakımı iyi yapılmalıdır. Dişler düzenli olarak fırçalanmalı iple temizlenmelidir. Dişler kanasa da bakımı iyi yapılmalıdır çünkü diş çürükleri en fazla hamilelikte meydana gelir. Kalçada, karında ve göğüslerde gerilmeye bağlı kırmızılık oluşur. Kaşıntı meydana gelir. Kremlerin pek faydası olmaz ama yinede yumuşatıcı bir krem sürmek gerilme ve kaşıntıyı rahatlatır. Göğüslerdeki sarkmayı engellemek içinde tam destekli bir sutyen kullanmak yararlı olur.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git