Isırgan otunun bilinmeyen faydaları

Isırgan otunun yararları;

Kansere iyi geldiği için adı duyulan ve ünlenen ısırgan otu, eskiden çok ünlüymüş. İnsanlar üzerinde ısırgan sapı taşıyarak güç cesaret ve direnç kazandıklarına inanırlarmış. Milattan önce yaşayan bir şair eserinde ısırgan otuyla yapılan bir macun reçetesi vermiş ve bu macunun güç verdiği yazılmıştır. Isırgan otunun tüm özellikleri şimdi bilinmektedir. Yaprağı asit formik açısından zengindir. Dokununca canımızı yakan ısırgan otunun özsuyudur ve çok değerlidir. Ayrıca magnezyum ve demir içerir. İçinde yoğun miktarda C vitamini olmasının yanı sıra B ve A vitaminleri de vardır. Pek çok mineral, tuz ve kalsiyum da içerir.

Bütün bitkilerde olduğu gibi, ilaç yerine ısırgan otunu tek başına öneremeyiz. Bazı hastalıklarda yararlı olduğu biliniyor. Isırgan otunun özellikleri;

1- İdrar söktürücü
2- Güçlendirici
3- Mukoza sağlamlaştırıcı
4- Kan temizleyici
5- Anti alerjen
6- İltihap giderici
7- Romatizma ağrısı için içinde ısırgan otu bulunan suyla ayakları banyo yaptırmak önerilir.
8- Zayıf ve güçsüz saçlar için ısırgan otlu şampuan kullanılır.
9- Isırgan otunun taze sapından kesilerek romatizma, siyatik, eklem deformasyonu, bacaklarda ve kollardaki sinir iltihaplarına doğrudan ağrıyan bölgeye sürerek kullanılır. Isırgan otu özelliği açısından su atıcıdır ödem halinde vücutta fazla olan suyu atar.
10- Adet kanamasını düzenler.
11- Metabolizmayı uyarır.
12- Kabızlığı önler
13- Romatizma ve gut hastalıklarında rahatlama sağlar.
14- Böbrek iltihaplarında tedaviyi destekler.
15- Safra kesesi, dalak ve karaciğere iyi gelir.
16- Kadınların regl dönemlerinde kanın düzenli akışını sağlar.
17- Hayvan besicileri yem olarak ısırgan otunu kurutup verirler. Bu hareketle sığır daha çok süt verir.

Ve tek bilinen gerçek ısırgan otunun hiçbir yan tesiri yok. Isırgan otundan yararlanmak için yaprak, çiçek, kök ve tohumları kullanılır. Nisan ve haziran aylarında saplarından yaprakları sıyrılarak toplanır. Havadar ve gölge bir ortamda kurutulur. İyice kuruyunca ufalanarak kavanozlarda saklanır. Temmuz ve ağustos aylarında tohumları toplanır gölgede kurutulur. Kökleri de ilkbahar ve son baharda sökülür. Yıkanarak temizlenir, gölgede kurutulur.

Taze ısırgan otu sebze pazarlarında bulunur, tohumu ise baharatçıdan temin edilir ısırgan otundan salata ve börek yapılır. Ispanak gibi kullanılır. Ayrıca ısırgan otunu çay gibi demleyip içilebilir. Çayı köklerden ve tohumlardan demlenir. Ayrıca ısırgan otundan kozmetikte de yararlanılır. Isırganlı otlu suyla saçlarınızı yıkayabilirsiniz saçlarınız gürleşip parlaklık ve sağlık kazanacaktır.

Bu Konuyu Ayrıca Videoda İzleyin

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git