Kadınlarda İdrar Kaçırma Nedenleri ve Tedavisi

İdrar Kaçırma Nedir?

Günlük hayatınızda istemeden ve ani şekilde, idrarın idrar yollarınızdan dışarı çıkışına idrar kaçırma denir. Her yaş grubuna mensup kadınlar, farklı sebeplerle idrarlarını kaçırabilmektedirler. Dışarı çıkmayı kâbusa dönüştüren bu rahatsızlık hem fizyolojik açıdan hem de psikolojik açıdan kadınların canını sıksa da tedavisi mümkün. Eğer gülerken, öksürürken, hapşırırken, spor yaparken, ağır kaldırırken veya oturup kalkarken idrar kaçırıyorsanız, idrar hissi geldiğinde tuvalete yetişemiyor, idrarınızın tamamını yapamıyorsanız mutlaka bir doktora başvurmanız gerekmektedir.

 İdrar Kaçırma Tipleri

1)      Stres İdrar Kaçırma: En sık görülen tiptir. Ani hareketlerle görülen (öksürme, gülme vs.) idrar kaçırmalarının bir nedeni pelvik organ kaslarının zayıf olması, diğer bir nedeni ise idrar yolarının boşalmasını sağlayan kasların yetersiz olmasıdır.

2)      Urge İdrar Kaçırma: Kuvvetli bir idrar yapma isteğinin ardından tuvalete yetişemeyerek idrar kaçırma tipidir. Bunun sebebi ise idrar yolları kaslarının çok aktif olmasından kaynaklanır.

3)      Miks İdrar Kaçırma: Hem stres hem de urge idrar kaçırma tiplerinin bir arada görülmesidir.

4)      Taşma İdrar Kaçırma: İdrar kesesinin kapasitesinin üzerinde dolması durumunda, idrar yapma isteği doğmadan küçük miktarlarda kaçırmalar görülür. Bu durumda kişi, idrar kesesinin hiç boşalmadığını düşünür. Diyabet, pelvik zarar görme, pelvik operasyonlar, omurilik yaralanmaları gibi durumlarda oluşur.

 Teşhis ve Tedavi

İdrar kaçırma sorunu ile doktora başvurduğunuzda, doktorunuz tıbbi hikâyenizi ve şikâyetlerinizi dinledikten sonra pelvik muayene ve bazı testler yapar. Doktorunuz idrar kaçırma tanısını koymadan önce idrar yollarınızda enfeksiyon olup olmadığını ve bazı beslenme alışkanlıklarınızı kontrol etmek isteyecektir.

 İdrar Kaçırma Tedavisi Nasıldır?

Her kişide yaşanan idrar kaçırma tipi farklıdır ve tedavi de bu tiplere göre belirlenir. Genel olarak kullanılan yöntemler ise spor yapmak, ilaç veya hormon almak ve cerrahi müdahale şeklindedir.

1)      Davranış / Kas Tedavisi: Bu tedavi tipinde pelvik kaslarını güçlendirmek için kegel egzersizleri yapılır. Pelvik kasları güçlendiğinde idrar yapma kasları kontrol altına alınmış olur. Bu egzersizlere ilaveten bir idrar günlüğü oluşturularak mesane eğitimi verilir.

2)      İlaç Tedavisi: Özellikle urge kaçırma tipinde ilaç veya hormonlar tercih edilmektedir. Fakat ilaç tedavisi stres idrar kaçırma tipinde bir işe yaramamaktadır.

3)      Cerrahi Tedavi: Diğer tedavi şekilleri amacına ulaşamadığında, idrar kaçırmaya yol açan sorunu düzeltebilmek için cerrahi müdahaleye başvurulur. Her bir idrar tipine farklı cerrahi yöntemler uygulanmaktadır. Lokal anestezi ile kolayca uygulanabilen ve kısa süren birçok yeni metot gelişmiştir.

Bu Konuyu Ayrıca Videoda İzleyin

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git