Menopozdaki kadınlar neler yaşar?

Menopozdaki kadınlarda neler yaşanır; menopozun olma yaşı genellikle kadınlarda sosyal değişiklikler olduğu zamanla aynıdır. Menopoza giren kadın yıllardır alışık olduğu bir bedensel hareketi kaybetmenin üzüntüsünü yaşar. Bu tamamıyla normaldir. Her ay regl olan bir kadın birden bunun ortadan kalktığını görünce çok yakın bir arkadaşını kaybetmiş gibi olur. Nadiren de olsa bazı kadınlar bu duruma sevinir. Menopoza giren kadın kendini yaşlanmaya başlamış hisseder. Bu mantıklı bir düşünce değildir. Geçen sene adet olan bir kişinin bir yıl sonra adetten kesilmeyle bir yılda yaşlanması normal bir düşünce değildir. Zamansal yaşlanma önemli değildir, önemli olan sağlıklı yaşamaktır.

Menopozda ateş basması, uykusuzluğun öne çıkması veya uyku kalitesinin azalması gibi durumlar gelişebilir. Östrojen hormonunun eksikliği beyni etkileterek uykuyu olumsuz etkiler.

Uykusuzluk devam ettikçe gerginlik, yorgunluk, sinirlilik, halsizlik, unutkanlık, yoğunlaşma bozukluğu, yorgun uyanma gibi durumlar meydana getirir. Uyku probleminin tedavisinde östrojen hormonu tedavisi çok önemlidir.  Bu hormonun uyku kalitesini artırdığı ve uykuya geçişi çabuklaştırdığı deneylerde ispat edilmiştir.  Menopoz kadınların hayatının bir devresidir. Bu devre hastalık olarak değerlendirilmemelidir. Bu dönemde kadının hiçbir sorunu olmasa da bir doktora başvurmalıdır. Koruyucu hekimlikten büyük faydalar sağlar. Yaşla birlikte riski artan bazı hastalıklardan erken teşhis ve tedaviyle kurtulunabilir. Şeker hastalığı ve yüksek tansiyon bunlardan bazılarıdır. Menopoz döneminde östrojen hormonunun düşmesiyle kalp hastalıkları ve kemik erimesinin riskleri artar. Bu konularda bilgi sahibi olmak için jinekolog muayenesi lazımdır.

Menopoza giren kadında mutlaka bir değişiklik olması beklenmez. Tam tersi adet kanamasının kesilmesi dışında hiçbir değişiklik olmaması normal bir durundur. Menopoz döneminde yaşanabilecek belirtiler vardır. Ayrıca menopozun çeşitleri de vardır.

1.Doğal menopoz: 40 yaş ve üzerinde dışarıdan müdahale olmadan ortaya çıkan menopozdur.

2.Cerrahi menopoz: adet gören bir kadının yumurtalıklarının ameliyatla alınması sonrasında olan menopozdur.

3.Erken menopoz: menopozdaki kadıların %4 görülür. Genetik nedenlerden dolayı 40 yaşına gelmeden girilen menopozdur.

Menopoz kadınların hayatında yumurtlamanın sonlanmasından sonraki süreçtir.

Menopozdaki değişiklikler kadınları derinden ve olumsuz etkiler. Pek çok rahatsızlık meydana gelir, yaşam kalitesini düşer. Bu yakınmaların temelinde östrojen hormonunun yumurtalıkta ürememesidir.

 Östrojen hormonu azaldıkça:

1.      Kemikler, iskelet sistemi

2.      Kalp damar

3.      Beyin

4.      Kadın organları üzerinde değişiklikler

Gün içerisinde 5/20 arasında yaklaşık 1 dakika süren ateş basmaları yaşanır. Buda östrojen hormonu eksikliğinden kaynaklanmaktadır.

Metobolik değişikliklerde yaşanmaktadır:  üriner, genital, psikolojik, cinsel yakınmalardır.

Üriner yakınmalar: sık idrar yapma, idrarda yanma, idrar kaçırma, idrar yolu hastalıları.

Genital yakınmalar: vajinada incelme oluşur, elastikiyet kaybı meydana gelir. Cinsel birleşme acılı ve rahatsız edici olur. Vajinada kaşıntı, yanma, akıntı, kanama olabilir. Rahimde sarkma veya daralma meydana gelir.

Psikolojik yakınmalar: yaşlanma korkusu, depresyon, sinirlilik, içe kapanma, ateş basması,  hayattan soğuma gibi duygusal değişimler meydana gelir.

Bu Konuyu Ayrıca Videoda İzleyin

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git