Ramazan Ayında Beslenme Önerileri

Genelde bir insan için sağlıklı olan beslenme şekli sık fakat azar azar yiyerek beslenme şeklidir. Fakat Ramazan ayında oruç tutan birçok insan iftar ve sahur olmak üzere iki öğün yemek yer. Bu midemize zarar veren bir beslenme şeklidir. Ramazan ayı boyunca sağlığımızı koruyabilmemiz için bazı kurallara uymamız gerekir. Diyetisyen Candan Güzel’e göre, ramazan ayında sağlıklı beslenmek için şu kurallara uymalıyız;

Sahura kalktığınızda kahvaltı ağırlıklı beslenin ve meyve tüketin.

Geceleri ağır gıdalarla midemize yüklenmemek için mutlaka kahvaltılık gıdalar, tahıllı ya da kepekli gıdalar, süt, yoğurt vb. gıdalarla beslenmeliyiz. Özellikle süt ve yoğurt bizi gün içerisinde tok tutacaktır. Günlük olarak tüketmemiz gereken 2-3 porsiyon meyvenin bir tanesini sahurda tüketirsek B ve C vitaminlerini almış oluruz.

Su tüketiminize dikkat edin.

Sahura kalktığınızda yemek yemeğe başlamadan önce 2 bardak su için. Yemeğinizi bitirdikten sonra ise yirmi dakika gibi bir süre içerisinde azar azar içebildiğiniz kadar su için. İftarda ise orucunuzu zeytin ya da hurma ile açtıktan sonra 2 bardak su için. İftar yemeğinizi ise iki parçada yiyin ve her parça sonrasında yine iki bardak su için. Böylece hem su tüketiminizi ortalama tutmuş olacaksınız hem de oruç tuttuğunuz için bağırsaklarınızın tembelleşmesi sonucu oluşan kabızlığı önlemiş olacaksınız.

İftar yemeğinizi 2 ana öğün ve 2 ara öğüne bölün.

Orucunuzu hurma ve su ile açtıktan sonra bir kâse çorba ve biraz salata yiyin. Yaklaşık yarım saat kadar bir ara verin. Daha sonra sebze, et, tavuk gibi ana öğününüzü yiyebilirsiniz. Böylece gün içerisinde düşen kan şekeriniz yavaş yavaş yükselir ve dengelenir. Ana öğününüzü tükettikten sonra bir saat dinlenin ve daha sonra çok fazla abartmadan bir porsiyon meyve yiyin. Aynı zamanda şekersiz bir meyve kompostosu da tüketebilirsiniz. Daha sonra eğer çok canınız istiyorsa ikinci ara öğün olarak sütlü tatlı tercih edebilirsiniz.

 Oruç tutarken oluşabilecek kas kayıplarını engellemek için sahurda mutlaka yumurta yiyin.

Sahurdan iftara kadar geçen ve aç kalınan (16 saat) süre içerisinde vücudumuzun kas dokularında bazı kayıplar oluşabilir. Eğer bir kalp hastalığınız ya da çok yüksek kolesterolünüz yoksa ramazan ayında karşılaşacağınız kas kayıplarını engellemek için mutlaka yumurta tüketin. Yumurta, protein içeren besinler arasında anne sütünden sonra en kaliteli protein içeren gıdadır.

Çay ve kahve tüketmek yerine bitkisel çaylar tercih edin.

İftardan sonra ya da sahurda tüketeceğiniz çay ve kahve kafein içerdiği için bunları tüketmek yerine bitkisel çaylar tüketebilirsiniz. Özellikle mide sorunlarına ve bağırsak sorunlarına iyi gelen yeşil çay, papatya, elma gibi bitki çaylarını tercih ederek midenizi rahatlatabilirsiniz. Kuruyemiş olarak da tüketeceğiniz ceviz, fındık ve badem gibi kuruyemişler içerdiği antioksidanlar ve omega-3 ile bağışıklığınızı güçlendirerek size oruç tuttuğunuz süre boyunca direnç sağlayacaktır.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git