Sistit ve Tedavisi

Sistit Nedir?

Sistit, idrar kesesinin enfeksiyon nedeniyle iltihaplanmasıdır. Bu hastalık, üreme sisteminde ve idrar yollarında en sık rastlanan rahatsızlıklardan biridir. Eğer hemen tedavi edilmezse hastalık yayılarak böbrekleri etkileyebilir ve kalıcı hasarlara yol açabilir. Sistitin oluşmasında en sık rastlanan neden koli basilidir. Bu mikroorganizma kalın bağırsaklarda bulunabilir ve cinsel yolla mesaneye ulaşabilir.

Sistit Neden Oluşur?

Anüs bölgesi çevresinde yaşayan bakteriler bazen idrar yollarını geçer ve mesaneye ulaşır. Bu bakteriler işeme yolu ile dışarı atılırlar. Eğer mesanedeki bakteri sayısı, dışarı atılandan fazla ise önce mesanede daha sonraki evrelerde ise böbreklerde iltihaplanmalara yol açar.

Cinsel birleşmede veya genital bölgenin temiz olmaması durumunda, uzun süre idrar tutmada veya menopozda da sistit oluşabilir. Uretra kadınlarda erkeklere oranla daha kısa oluğundan bakterilerin mesaneye ulaşması çok daha kolaydır. Bu nedenle kadınlarda sistit çok daha sık oluşur.

Sistit Belirtileri Nelerdir?

1) İdrar yaparken veya yaptıktan sonra yanma
2) Sık sık idrara çıkma
3) Kasık ve makatta ağrı
4) Terleme
5) Yorgunluk hissi
6) Ateş
7) Bulantı ve kusma
8) Kötü kokulu veya bulanık idrar
9) Cinsel ilişkide ağrı

Sistit Nasıl Teşhis Edilir?

Şikâyet tarifine veya testlere dayanarak teşhis konulabilir. Bu testler sistoskopi, röntgen çekimi veya idrar analizleri olabilir. İdrar kültürü ile de enfeksiyona sebep olan bakteri tanımlanabilir. Uygun şekilde ve hemen tedavi edilirse çok önemi kalmayan bu rahatsızlık geç tedavi edilir veya hiç tedavi edilmezse insanı zayıf düşüren kronik bir hale gelebilir.

Sistit Nasıl Tedavi Edilir?

Sistit, antibiyotik ile tedavi edilir. Tedaviye başlamadan önce testler yapılır ve enfeksiyonun durumuna, mikrobun cinsine ve risk faktörlerinin giderilmesine göre ilaç verilir. Uygun tedavi ile sistit yaklaşık 24 saatte etkisini kaybetmeye başlar. Eğer hastalık kronik hale gelmişse ilaç tedavisi uzun sürebilir.

Sistitten Korunma Yolları

sistit hastalığı1) Tuvaletinizi yaptıktan sonra önden arkaya doğru silin. Böylece bakterilerin vajina çevresine ve idrar yollarınıza yayılmasını engellemiş olursunuz.
2) Mümkün olduğunca sık idrar yapmaya çalışın ve idrarı tutmayın. Böylece mesanenizde biriken bakterileri de dışarı atmış olursunuz.
3) Cinsel ilişkinin bitiminden itibaren 10 dk. içerisinde idrara çıkmayı deneyin.
4) Cinsel ilişki esnasında kayganlıktan emin olun.
5) Mümkün olduğunca su içmeye özen gösterin. Günde içilecek 8 barda su idrara çıkmayı kolaylaştıracak ve bakteri atımını artıracaktır.
6) Mesaneyi rahatsız edecek alkol, kahve ve çay gibi içecekleri mümkün mertebe az tüketmeye çalışın.
7) Nem, bakterilerin artmasına neden olduğu için genital bölgenizi uzun süre nemli tutmayın ve naylon sıkı iç çamaşırları giymek yerine pamuklu ve rahat çamaşırlar tercih edin.
8) İç çamaşırınızı günlük olarak değiştirin ve genital bölgenizi mümkün mertebe temiz tutmaya özen gösterin.

Bu Konuyu Ayrıca Videoda İzleyin

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git