Göz tansiyonu için ne yapılmalı?

Göz tansiyonu için ne yapılmalı?

Halk arasında ismi karasu olan ve yaş ilerledikçe çıkan genellikle yaşa bağlı bir hastalıktır. Göz tansiyonu gözün içinde bulunan göz sıvısının basıncının artmasıyla ve bu basınç yüzünden görme işlemine yardım eden sinirlere baskı yaparak zarar vermesinden olur. Basınca uğrayan bu sinirler yeterli beslenemedikleri için görevlerini yerine getiremezler. Bu yüzden görmede azalma meydana gelir. Hatta zaman geçtikçe görmedeki bu yetersizlik körlüğe bile neden olur. İlk başladığında hiçbir belirti göstermeyen rahatsızlık iki çeşittir. Biri kapalı açılı ve açık açılı olanlar yaygındır.

Göz tansiyonu dünyada ortalama iki milyar insanı ilgilendiren bir sorundur. Kır yaşın üzerinde her kırk kişiden birinde vardır. Ayrıca yirmi kişinin birin dede bu ileriki yaşlarda körlüğe neden olur.

. On ile yirmi arasındaki basınç normal seviyededir. Fakat bu göz basıncı yirmi bir mmhg den yüksekse ve ya on mmhg den düşük bir basınç varsa göz tansiyonunun başlangıcıdır. Göz tansiyonunun türleri vardır;

  1. İkincil tansiyon
  2. Doğuştan olan tansiyon
  3. Açık açılı tansiyon
  4. Kapalı açılı tansiyon

*açık açılı tansiyon en çok görülen göz tansiyonudur Göz tansiyonu hastalıklarının ortalama % 85 ini oluşturur. Hiçbir belirti göstermeden ilerler. Tam olarak nasıl olduğu bilinmez. Göz içindeki sıvının dışarı çıkarılamayarak göz içinde birikip basınç yapmasıyla meydana gelir. Fazla basınçla zaman içinde göz içindeki sinirler zedelenmeye ve hasar görmeye başlar.

*Kapalı göz tansiyonu açık göz tansiyonunun aksine çok şiddetli ağrı, bulanıklık, kızarıklık, bulantı, kusma ve hassasiyet gibi şikâyetler yapar. Bu göz tansiyonunda göz içinin basıncı oldukça yüksektir. Kapalı göz tansiyonunda hemen gözdeki basınç düşürülüp ameliyata alınmalıdır. Yoksa birkaç gün içerisinde tamamıyla görme kaybı olur.

*ikincil tansiyon ise, katarakt, diyabet, bazı göz hastalıkları ve romatizmal hastalıklara bağlı gelişen bir tansiyondur. Göz içinde iltihaplanmalar ve kanamalar la ortaya çıkar.

*doğuştan göz tansiyonu; devamlı sulanan iri gözlü bebelerde ortaya çıkar. Bu tür göz tansiyonu olanları Işık rahatsız eder ve fazla yemek yiyemezler. Göz bebekleri hızla büyür ve küçülür. Ayrıca az rastlanan göz tansiyonu türleri; eksfoliasyon, pigmentler, neovasküler ve uveit gibi hastalıklar.

Göz tansiyonu olma riski olanlar;

  1. Kırk yaşın üzerindekiler
  2. Diyabet hastaları
  3. Miyop isi yüksek olanlar
  4. Romatizma hastaları
  5. Uzun müddet kortizon alanlar
  6. Yakınlarında göz tansiyonu olanlar
  7. Kansızlık olanlar
  8. Düşük ya da yüksek kan basıncı
  9. Şok geçirenler.

Bu Konuyu Ayrıca Videoda İzleyin

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git