Mamografi ve Meme Kanseri Taraması

Mamografi, memede tehlike yaratması muhtemel bir kitlenin bulunması durumunda, bu tehlikeli kitlenin bulunduğu yeri ve durumunu belirleyen bir tanı şeklidir. Meme kanseri olmayan ya da risk faktörü bulunmayan kadınlara da düzenli olarak mamografi önerilmektedir. Kadınlarda en sık rastlanan kanser türü meme kanseri olduğu için, muayenenin önemi daha da artmaktadır. Bu muayenenin amacı, hastalık varsa erkenden teşhis etmektir.

 Düzenli Mamografi Ne Sıklıkta Yapılmalıdır?

40 yaş üstü kadınların on yıl boyunca iki yılda bir, 50 yaşından sonra ise her yol mamografi uygulanmalıdır. Elle yapılan muayeneler esnasında bir sorun algılandığı anda mamografi yenilenmelidir. 30 yaş altı kadınlarda meme dokusu daha yoğun ve kanser riski daha az olduğu için uygulama önerilmemektedir. Bu yaşlarda karşılaşılan sorunlar genelde meme ultrasonografisiyle belirlenir. Genetik olarak meme kanseri olma riski taşıyan kadınlara, genel cerrahi uzmanların tarafından bir mamografi şeması belirlenir ve buna göre uygulama yapılır.

 Mamografi Ne zaman ve Nasıl Yapılır?

Regl kanamalarının başladığı ilk hafta içinde, hormon dengeleri daha düşükken uygulama yapılmalıdır. Mamografi, mamografi aleti ismi verilen özel bir röntgen aleti ile iki memenin de sıkıştırılması ve çeşitli kesitlerde film çekilmesi şeklinde bir incelemedir. Çekilen röntgenler radyoloji uzmanları tarafından incelenir ve buna göre rapor düzenlenir. Uzmanların değerlendirmeleri, daha önce elde ettikleri görüntüler de hesaba katılarak yapılır. Bu yüzden çektirdiğiniz her mamografinin düzenli olarak saklanması son derece önemlidir. Meme protezine sahip kadınların röntgen filmlerini elde etmek zor olduğu için genelde MR tercih edilir.

Mamografi Raporunun Hazırlanması

Radyoloji uzmanı bu raporu hazırlarken aşağıdaki özellikleri dikkate alır.

1)      Meme dokusunda kitle olup olmadığı

2)      Doku içindeki kireçlenmeler

3)      Dokunun yoğunluğu ve bu yoğunluğun dağılımı

4)      Memenin cilt kalınlığı

5)      Koltukaltı lenf bezlerinin durumu

Elde edilen görüntülerde normalin dışında verilerin bulunması durumunda radyoloji uzmanı, yönlendirici bir rapor hazırlar. Kanser kitlesini işaret eden bulgular var ise raporda ileri inceleme önerisi sunar. Eğer kitle var ise, bu kitlenin kiste benzeyip benzemediğini öğrenmek için ultrasonografi talep eder. Bütün bu önerilerden sonra, mamografi sonuçlarının normal olup olmadığına meme muayenesini yapan ve hastanın diğer bilgilerine sahip olan doktor karar verir.

Meme Ultrasonografisi Nedir?

Günümüzde genel olarak mamografi ile yapılan bu uygulama, meme dokusunda bulunan kistik ve katı oluşumların durumunu gösterir ve birbirinden açık bir şekilde ayırabilme yeteneğine sahiptir.

Bu Konuyu Ayrıca Videoda İzleyin

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git