Bebeklerde kabızlık sorunu

Bebeklerde kabızlık sorunu
Kabızlık bebekler de çok önemli olan sorunlardan biridir. Bebeğe ıstırap veren bir tablosu vardır. Bebekler kolay kolay dışkılayamazlar, dışkıladıklarında ise çok sert bir şekilde dışkılarlar. Bazen taş gibi oluşan kakalar çıkarırlar ve bunu çıkarırken oldukça acı çekerler. Keçi pisliği kıvamında denilen çok sert olan bu kakalar bebeklerde şiddetli ağrı duyarlar. Bu önemli bir tablodur. Özellikle psikolojik bakımdan anne ve baba için ayrıca bebek için rahatsızlık veren bir sorundur.

Bebeklerin her gün tuvaletini yapmaları istenir, bu arada uzayabilmektedir ancak dilenen şey her gün kakaya çıkmasıdır. Kakanın yumuşak kıvamda olması çok önemlidir. Sağlıklı bir bebek yumuşak kıvamda kaka yapar. Kabızlık sorunu yaşayan bebeklerde kaka yapma sıklığı haftada bir olur ve kaka çok katı kıvamlıdır. Kabızlığı oluşturan bir çok sebep vardır ve bir an önce bu sebeplerin ortada kaldırılması gerekmektedir.

Bebeklerde kabızlığın tam bir tanımını yapmak kolay değildir. Çünkü kaka değişikliği çok farklılıklar gösterebilmektedir. Bazı bebekler günde bey ya da altı kez kaka çıkarırken bazı çocuklar ise beş ya da altı günde bir kaka çıkarırlar. Kakanın kıvamında bebekten bebeğe farklılıklar gösterebilmektedir ancak kabızlık deyimini kullanabilmek için kaka sayısının azlığı ile kakanın kıvamını çok önemsemek gerekir. Sert ve keçi pisliği tarzında ve ya parça parça ve ağlayarak zorlukla yapılan kaka, hatta bazen makat etrafında oluşan kanamalar sonucunda kabız olduğuna kesin hüküm getirilebilir.

Bebekler de kabızlık nasıl tedavi edilir? Tedavisi var mıdır?

Kabızlığı anlamak genellikle kolaydır. Az kaka sayısı, sert keçi pisliği tarzında, taneler tarzında kaka yapması bizlere kabızlık olasılığını hemen düşündürür. İyi muayene yapılaması gerekmektedir. Kabız olan bebekler de özellikle makat bölgesinin uzman hekim tarafından detaylı olarak muayene edilmesi gerekmektedir. Bazen makat bölgesinde ki çatlaklar ağrı nedeniyle bebeğin kaka yapmasına mani olabilmektedir. Ya da bazı durumlar da makat bölgesinde geçici darlıklar oluşabilir. Bunun tespiti ve bu darlığın giderilmesi gerekmektedir.
Bu ihtimaller düşünüldükten sonra bebeğin almış olduğu gıda üzerinde durulmak gerekmektedir. Süt ürünleri kabızlığı uyaran faktörlerdir. İnek sütü ve inek sütü ürünleri yani yoğurt, peynir gibi ürünler kabızlığa yol açabileceği için bebeğe mümkün olduğunca az verilmesinde fayda vardır. Anne sütü kabızlık yapmaz. İnek sütü ile anne sütünü aynı düşünmemek gerekmektedir. Genellikle bebeklerde kabızlık anne sütünü bırakıp yeni gıdalara geçildiği zamanlar oluşmaktadır.

Bu Konuyu Ayrıca Videoda İzleyin

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git