Erken Menopoz ve Tedavisi

Erken Menopoz Nedir?

Erken menopoz, bir kadının regl kanamalarının 35 yaşından önce kesilmesi ve yumurtalıklarının yok olması yüzünden hamile kalamaması demektir. Günümüzde erken menopozun 35 – 50 yaş arasında olduğu düşünülmekte ve birçok kadının erken menopoza girdiği iddia edilmekte olsa da bu doğru değildir çünkü erken menopoz çok daha erken yaşta bir dönemi kapsamaktadır.

 Erken Menopoz Neden Oluşur?

Yumurta hücrelerinin hızla azalmasına yol açan herhangi bir durum erken menopoza neden olabilir. En sık görülme nedenleri ise şunlardır.

1)      Otoimnun Hastalıklar: Bu tür hastalıklarda kişinin bağışıklık sistemi bilinmeyen bir sebeple kendi organlarını yabancı bir doku gibi algılar ve bu organlara saldırıp onları tahrip eder. Eğer bağışıklık sistemi hastanın kendi yumurtalıklarını yabancı bir doku olarak algılarsa bu durumda yumurtalıklara saldırarak tahrip edecek ve erkenden tükenmelerine neden olacaktır. Bu ise erken menopoza girilmesine sebep olur.

2)      Yumurtalıkların Ameliyat ile Aldırılması: Herhangi bir sebepten bir kadının iki yumurtalığı da çıkarılırsa bu da erken menopoz sayılacaktır. Bununla beraber bazı diğer jinekolojik ameliyatlarda da istenmeden olsa yumurtalıklara zarar verilebilir bu da yumurtalıkların alınmasına neden olan bir durumdur.

3)      Kanser Tedavisi Görme: Kanser tedavisi nedeniyle ışın tedavisi (radyoterapi) veya ilaç tedavisi (kemoterapi) alan kadınların yumurtalıkları da bu nedenle zarar görebilir ve bu yüzden de menopoz oluşabilir.

4)      Aile Geçmişi: Menopoza giriş yaşını belirleyen en önemli nedenlerden biri de kişinin annesinin menopoz geçmişidir. Eğer aile öyküsünde erken menopoza giren yakın birileri varsa erken menopoza girilme ihtimali de yüksektir.

5)      Kromozom Bozuklukları: Ender de olsa görülen bazı kromozom bozuklukları yumurtalıkların erken ve hızlı tükenmesine neden olabilir.

6)      Yaşam Şekli: Tek başlarına yeterli olmasa da sigara içmek, aşırı strese girmek ve ruhsal problemler yaşamak ta kadınlarda erken menopoz oluşmasına neden olabilir. Yalnız belirtmekte fayda var bu faktörler tıbbi anlamda tek başına erken menopoza yol açmaz.

 Erken Menopozda Tedavi Şekli Nasıldır?

Özellikle otoimnun yüzünden oluşan erken menopoz durumunda tedavi edilerek geriye dönüş veya kendiliğinden geri dönüşler yaşanabilmektedir. Erken menopoza giren kadınların yaşadığı en büyük sorun kemik erimesinin hızlanmasıdır. Bu yüzden erken menopoza giren kadınların mutlaka kemik koruyucu tedavi ile önlem alarak yaşamlarına devam etmeleri gerekir.

Erken menopoz yüzünden görülen vajina kuruması, gerginliki ateş basması gibi rahatsızlıklar hormon tedavisi ile giderilebilmektedir.

Yumurta hücreleri tükenmiş ve erken menopoza girmiş bir kadının hamile kalma gibi bir şansı kalmayacağından dolayı hamile kalmak istemesi durumunda yapılacak en uygun şey, başka bir kadının bağışladığı yumurta ile gebelik oluşturmaktır.

Bu Konuyu Ayrıca Videoda İzleyin

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git