Hamilelikte Tiroid

Tiroit nodülleri yani boynumuzda yer alan tiroit bezi içerisinde bulunan ve ultrason ile tespit edilen bazı kitlelerdir. Bu nodüller için iki şey çok önemlidir. Birincisi hormon salgılayıp salgılamadığı ikincisi ise kistik bir kitle mi yoksa kıvamlı bir kitle mi olup olmadığıdır. Bunları ultrason ve hormon testlerinden sonra saptadıktan sonra uzman hekim tarafından bir kanser şüphesi gözlenmiş ise mutlaka bir biyopsi alınmalıdır.
Hamilelikte döneminde tiroit bezinde ki nodüllerin ne olduğunu araştırmaya yönelik testler arasında önerilen teknik ultrason ile tespit edilmesidir. Bu şekilde nodülün cinsi ve de sayısı belirlendikten sonra ince iğne ile biyopsi yapılarak o kitlenin içinden sıvı ya da parça alınır. O parça ya da sıvının incelenmesi neticesin de bir tanıya varılması mümkündür. Şayet tanı kanser şüphesi ve ya kanserse bu ameliyat hamileliğin 3. Ayından sonra ya da doğumdan sonra yapılmalıdır. Çünkü tiroit bezi hamilelikte büyüdüğü ve kanlanması arttığı için tiroit ameliyatlarında var olan riskler nispeten daha fazla olur. O nedenle tiroit bezlerinde bulunan nodül ameliyatları şayet kanser şüphesi yoksa hiçbir şekilde hamilelikte yapmamak gerekir, kanser şüphesi varsa hamileliğin üçüncü ayından sonra ya da doğumdan sonra dikkatli ve bu konuda uzman olan bir hekim tarafından ameliyat hemen yapılmalıdır.
Nodül hormon salgılayan bir nodülse şayet bu hipertiroide neden oluyorsa o zaman da tiroit hormonunu düşürücü ilaçların hastaya verilmesi gerekmektedir. Tanı işlemi olarak uygulanan iğne ile sıvı ya da parça alma yöntemi ve yahut ta ultrason ile tespit yöntemi hamilelik döneminde de rahatlıkla uygulanabilecek bir yöntemdir. Bu yöntemlerden alınan tanı ile de tedavi yöntemleri uygulanmalıdır.
Tiroidi olan hamile bayanlar iyot takviyesi almalı mıdır?
İyot havada ve bazı besinlerde olan bir maddedir. Örneğin sebzeler de yumurta da kırmızı et te iyot bulunmaktadır. Yani çoğu durumlarda iyot eksikliğinden kaynaklanan bir durum ortaya çıkmamaktadır. Kişinin tiroit bezi iyodu dışarıdaki havadan ya da yediklerimizden kaparak kendisi hormona dönüştürecek şekilde içinde biriktirir. İyot eksiklikleri yaşandığında tiroit bezi daha fazla iyodu kapmak için büyüyecektir. Buna ise guatr adı verilir. Guatr bir hastalık olmamakla birlikte iyot eksikliğine karşı vücudun bir yanıtıdır. Şayet guatr yeterince yine iyot alamaz ise o zaman bu sefer iyot eksikliğine bağlı olarak hipotiroid ortaya çıkacaktır. Bu durumda da bir uzmanın tavsiyesi ile kişinin iyot takviyesi alması gerekecektir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git