Göz kanlanması ve Nedenleri

Göz kanlanması nedir?

Göz kanlanması gözün kızarmasıdır. Göz kanlanması denildiğinde gözün üzerinde dolanan kan olarak düşünülmemelidir.  Gözün şeffaf olan ve gözün rengini veren irisin kenarından itibaren olan doku beyazdır. Bu beyaz olması gereken bir dokudur. Bu eğer beyaz değil de çeşitli renklerde olursa o zaman gözün hastalandığını düşünmek gerekir.  Burada damarların büyümesi ile damarlar daha fazla görülmekte bu nedenle de göz kırmızı olarak görülmektedir. Bunun haricinde kan akıp ta orada bir kan yayılması hadisesi değildir.  Yani göz kanlanması gözün beyaz bölümünde ki damarların genişlemesinden kaynaklı olarak kırmızı bir görüntü olarak ortaya çıkacaktır.

Göz kanlanmasına neden olan şeyler nedir?

Göz kanlanmasına bazen günlük hayatta olan olağan şeyler de tetikleyebilmektedir.  Aynı zamanda çok önemli olan hastalıkların belirtileri de olabilmektedir. Günlük hayatta olabilecek şeylere örnek olarak uçak yolculuklarını verebiliriz. Uçak yolculuklarında klima mevcuttur. Seyahat esnasında açık olan klimalar havayı kurutacağından ötürü gözde kanlanma oluşturmaktadır.  Aynı şekilde çalıştığınız ortamda ki klimalar ya da araba da yüzünüze direkt olarak tutturduğunuz kılıma havası gözlerinize zarar verecektir. Özellikle de gözleriniz de alerji varsa, alerjik olan gözler aşırı ısıtılmış ya da aşırı soğutulmuş ortamlar gözleri daha fazla kanlanmasına neden olacaktır.

Şayet gözleriniz çok sık kızarıyor ise bu sıradan bir durumdur diye düşünülmemesi gerekmektedir.  Altında yatabilen çeşitli hastalıklar olabilmektedir. Gözün görme fonksiyonunun azalmasını beklemeden mutlaka bir uzmana görünmeniz tavsiye ederiz.

Hangi hastalık türleri gözün kanlanmasına neden olur?

  1. Birçok hastalıktan kaynaklı gözünüz kanlanabilmektedir. Ancak en sık kanlanmasına sebep olan durum gözün içine yabancı bir maddenin kaçmasıdır.
  2. Bunun haricinde alerjik bir reaksiyonu olan gözlerde çok fazla kızarmaktadır. Çünkü alerji ortamında göze bazı maddeler salgılanır. Bu salgılanan maddeler göz damarlarının artık daha kolay genişlemesine ve geniş kalmasına sebep olur. Genişleyen damarlar ise gözün daha fazla kızarmasına neden olacaktır.
  3. Bunlar haricinde çok ağır ve gözü ciddi anlamda tehdit eden hastalıklar vardır. Bunlardan biri üveyit hastalığıdır. Gözün ön tabakasında ya da orta tabakasında ve yahut ta arka tabakasında meydana gelen reaksiyon yani üveyit reaksiyonu gözün dış kısmında da damarların genişlemesine ve gözün kızarmasına neden olacaktır. Önceleri sadece gözün kızarması ile başlayan üveyit, daha sonraları görme fonksiyonunun azalmasına neden olacaktır. Bu ise hastayı oldukça rahatsız bir duruma sürükleyecektir.
  4. Gözde oluşabilecek iltihaplar da mevcuttur. Bunlarda gözde kızarıklıklar oluşturmaktadır. İltihabik durumlarda göz akmasına ve kızarmalarına sebep olmaktadır. Göz akması da bir hastalık belirtisidir.

Bu nedenlerden ötürü gözümüzde ki kızarıklıkları önemsemeyip doktorunuza görünmemezlik yapmamalısınız. Çünkü oldukça ciddi sorunları ortaya çıkabilmektedir. Geç kalındığı takdirde ciddi rahatsızlıklar oluşabilmekte hatta gözünüzü kayıp edebilirsiniz. Her konuda doktorunuza görünmeyi ihmal etmemelisiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git