Kıl dönmesi nedir?

Kıl dönmesi

Tıp dilinde pilonidal sinüs ismi verilen bir hastalıktır. Derinin içinde kalın duvarlı kist halinde bir balondur. Terlemeyle fark edilmesi daha kolay olur. Hayatta sıkıntı yaratır. Genellikle 15 ila 40 yaşları arasında görülür. Kasın iskelet ile birleştiği yerde veya kuyruk sokumunda ortaya çıkar. Ağız biçimindedir. Bu ağızdan kıl dışarı çıkabilir.

Genellikle genç, erişkin ve oturarak işini yapan insanlarda görülür. Erkeklerde görülme olasılığı kadınlardan 3 kat fazladır. Vücutta kılın olduğu her yerde kıl dönmesi oluşabilir. Aşırı titiz kadınlarda, cildin düzenini bozan yöntemlerle kıllarını alma sonucu kasıkta ve kol altında oluşur. En fazla görülen yer ise kuyruk sokumudur. Bu kistler yürümeyi zorlaştırır, hatta oturmayı bile işkence haline getirir. Bazen iltihap içeri akabilir. Bu kist %40 yenileyebilir. Önceleri kıl dönmesinin doğuştan olan bir hastalık olduğu sanılıyordu. Ama son zamanlardaki araştırmalara göre kıl keseciğinin tahriş olması ve genişlemesiyle oluştuğu düşünülmektedir. Kas yapısını etkileyen sporlar (bisiklet sürmek, ata binmek) çok dar giysiler ve aşırı terlemekle oluşabilir.

Kıl kökündeki kese tıkanarak mikrop kapar, şişer ve yırtılarak dokulara yayılır. Ve apse oluşturur. Yürüme ve egzersiz yapma kılı apsenin içine hapseder. Vücudunda fazla kıl olanlarda ve kilolu olanlarda görülme oranı daha fazladır.

Kıl dönmesinin tedavisinde bölgenin iyi temizlenmesi şarttır. Ameliyat sonrası %90 hastalarda iyileşme gözlenir. Tekrar etme olasılığı %15 dir. Tekrarlama sebebi cerrahi müdahalenin yetersizliği ve temizliğe dikkat edilmemesidir. Kıl dönmesi erkeklerde daha fazla görülmektedir. Kadınlar oluştuğu yer bakımından doktora gitmekte geç kalırlar. Kilolu ve fazla terleyen kişilerde oluşma olasılığı yüksektir. Fazla oturmakta kıl dönmesinin oluşumunu hızlandırır. Dar kıyafetler kıl dönmesine zemin oluşturur.

Kıl dönmesinin Belirtileri: kaşıntı, ağrı, akıntı.

Kıl dönmesi nasıl oluşur: iğne başı kadar ya da bilye büyüklüğünde, bir ya da birden çok delikli olabilir. Kıl cilt altından ilerler. İltihaplarla deriyi patlatır. Akıntıyla kılların bazıları dışarı çıkar. Kıllardaki mikroplar apse denilen şişliğe ve ağrıya sebep olur. Ağrı giderek artar iltihabın patlamasıyla azalır.

Kıl dönmesinden korunma;

1- kilo almama

2- terlemek için uygun önlemler alma

3- fazla oturmam

Kıl dönmesi nasıl oluşur:

Kuyruk sokumunda bazen de göbekte kılların deri altında yara, kist veya apse oluşturmasıdır. İltihaplı, kanlı, pis kokan apseler oluşturur. Uzun süre oturanlarda, çok fazla araba sürenlerde sık görülür. 16 ile 30 yaşlarındaki kıllı genç erkeklerde daha sık görülür. Fazla terlemeyle açılan cilt gözenekleri içine kıl girmesiyle de oluşabilir. .

Kıl dönmesinin tedavisi:

En sık kullanılan yöntem cerrahi müdahaledir. Hasarlı bölgeyle beraber etrafındaki sağlam dokuda temizlenir. Yara açık bırakılır. Pansumanla iyileşmesi beklenir. Kapalı yöntemlerde vardır. Hastane tedavisinin ardından antibiyotik tedavisiyle takip edilir.5 ile 10 gün arası yatak istirahati gereklidir.

Bu Konuyu Ayrıca Videoda İzleyin

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git