Myom Belirtileri ve Tedavisi

Miyom Nedir?

Miyomlar, çapları yaklaşık 1 ile 15 cm. arasında olabilen ve rahmin dokusundan kaynaklanan iyi huylu ve genelde de kadın genital organlarında en sık rastlanan tümörlerdir. 35 yaşını geçmiş kadınların üçte birinde ultrasonla veya muayene ile tespit edilebilen miyomlar mevcuttur. Uzmanlara göre küçük de olsa menopoza kadar her kadında miyom oluşmaktadır. Çoğu hastada birden fazla miyom bulunur hatta bazen 50’yi bulduğu bile olabilir. Miyomlar yerleşimlerine göre 3’e ayrılırlar.

1)      Submuköz Miyomlar: Bu tür miyomlar rahmin iç yüzüne doğru büyürler. En az rastlanan miyom türü submuköz miyomlardır ve en yoğun kanama problemi bu türde görülür. Kanamalar adet kanamalarında artış olur ve süresinde de uzamalar olur.

2)      İntramural Miyomlar: Bu miyomlar rahmin kas dokusunun içine yerleşirler. En sık karşılaşılan miyom türü inrtamural miyom türüdür. Bu miyomlar da submuköz miyomlar gibi adet kanamalarını artırır ve süresinin uzamasına yol açar. Bunun yanı sıra rahimde büyümeden kaynaklanan dolgunluk hissi, karında ağrıma gibi belirtileri de vardır.

3)      Subseröz Miyomlar: Bu miyom türü rahmin dış yüzeyine doğru büyüme yaparlar. Bu miyom türü kanama ya neden olmaz. Daha ziyade karında ağrı, sırtta ağrı, dolgunluk hissi gibi belirtileri vardır.

 Miyom Belirtileri Nelerdir?

Genelde rahim miyomları çok fazla şikayete neden olmaz ve tedavi gerektirmezler. Fakat % 10 veya % 20’lik gibi bir kısımda ciddi şikayetler oluşabilir. Miyomlarda en sık edilen şikayet adet kanamalarındaki artış ve sürelerinde uzamalardır.  Bahsedilen bu adet kanamaları çok fazla ve pıhtılı olabilir. Bu tür kronik bir kanama ise kadınlarda kansızlık diye bilinen anemi hastalığına yol açabilir. Kanama dışında kendini gösteren diğer belirtiler ise;

1)      Rahim büyümesinden kaynaklanan dolgunluk hissi ve karın bölgesinde ağrı

2)      Sırtta ve bacakta oluşan ağrılar

3)      Cinsel ilişki esnasında ağrı oluşumu

4)      İdrara çok sık çıkma (miyomların mesaneye yaptığı baskıdan dolayı)

5)      Kabız olma ve gaz (miyomların kalın bağırsağa yaptığı baskıdan dolayı)

 Miyomlar Nasıl Teşhis Edilir?

Miyomların birçoğu kadın doğum uzmanları tarafından yapılan rahim ultrasonu ile tespit edilir. Ancak ultrason ile oluşmuş miyomların sadece bir kısmı saptanabilir ve altta yatan bazı hastalıklar da atlanabilir. MR cihazıyla ise bütün rahim rahatsızlıkları çok daha iyi belirlenebilir ve miyomların da hepsi görüntülenebilir. Bu sebeple miyom hastaları için bir tedavi yöntemi belirlenirken mutlaka MR çekilmelidir. Miyomlar ilaçla küçültülebileceği gibi cerrahi yöntemlerle de alınabilmektedirler. Tedavi yöntemine cerrah miyomun türü ve büyüklüğüne göre karar verecektir.

Bu Konuyu Ayrıca Videoda İzleyin

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git