Saç Neden Dökülür?

Saç uzmanları göre günde 100 civarı saç telinin dökülmesi gayet normal. Ancak aşırı miktarda saç dökülmesi ve saç diplerinizin gittikçe belirgin olmaya başlaması durumunda mutlaka bir doktora başvurmanız gerekiyor.

Saç dökülmenize neyin sebep olduğunu bilirseniz, saçlarınızın dökülmesini de engelleyebilirsiniz. Uzmanlara göre saç dökülme sebepleri şu şekilde;

 Saç Bakımının Yanlış Yapılması veya Ürünlerin Yanlış Kullanımı

Boya, röfle, perma, renk açma gibi işlemler doğru uygulanmazsa saçlarınıza oldukça zarar veriyor. Bu uygulamaların sıklıkla yapılması, yapılırken yanlış ürünlerin kullanılması ve saç yaparken saç diplerinizi hırpalama (topuz yaparken saçınızın çekilmesi gibi) saçlarınızın fazlaca dökülmesine neden oluyor.

 Düz Taraklar Yerine Fırça Kullanma

Bilindiği gibi saçlarımız ıslakken daha hassas olur. Sert fırçalar ise saç uçlarımıza oldukça zarar verir. Mümkün mertebe saçlarınızı ıslakken kalın ve geniş dişli taraklar tarayın. Saçlarınız nemli iken fırça kullanabilirsiniz fakat fırçanızın ucunun çok sert olmamasına özen gösterin.

 Genetikten Kaynaklanan Dökülme

Saçlarımızdaki dökülmelerin en yaygın sebebi genetiktir. Yalnız erkeklerde bu dökülme kelliğe kadar giderken kadınlarda sadece saçta azalma olarak görünüyor. Erkeklerin saçları çok erken yaşlarda dökülmeye başlayabiliyor.

Alopesi Areata (Saçkıran)

Halk arasında saçkıran olarak bilinen bu hastalık saç derinizde büyük düzgün ve genelde hiç saç olmayan yüzeyler yaratıyor. Bu hastalığın nedeni hala tam olarak bilinemese de birçok kişide daha sonra saçlar kendiliğinden uzuyor.

 Doğum Sonrası

Hamile bayanların saçları bu dönemde büyüme halindedir. Doğumdan sona ise saçlar büyüme evresini tamamlar ve dinlenmeye geçer. Bu aşamada saçlar aşırı derecede dökülür ve bu dökülme 6 ay bile sürebilir. Fakat genelde saçlar büyüyerek tekrar eski haline döner.

 Enfeksiyon, Ateş ve Soğuk Algınlığı

Uzmanlara göre saçlar bu tür ağır hastalıklarda 1-3 ay arası dinlenme evresine giriyor. Alınan ilaçların da geçici dökülmeye yol açtığını söyleyen uzmanlar zamanla saçların yerine gelebileceğini öne sürüyor.

 Tiroit Rahatsızlığı

Çok veya az çalışan tiroit bezi de saçlarınızın dökülmesine neden olabiliyor. Hastalığın iyileşmesiyle saçlar eski haline dönüyor.

 Protein Eksikliği

Belirli sebeplerden vücudunuzda protein eksikliği varsa, vücut var olan proteini korumak için saçlarınızı dinlenme evresine alıyor. Bu durumda saç kaybı artabiliyor. Yeterli protein alımında ise saçlar geri uzuyor.

 Kanser Tedavisi

Kanser tedavisi, saç hücrelerinin bölünebilmesini durduruyor ve bu da saç kaybına neden oluyor. Uzmanlara göre ise tedavi bittikten sonra saçlar eskisi gibi uzuyor.

 Doğum Kontrol Hapı

Uzmanlara göre bu ancak kalıtımsal olursa mümkün. Ancak kalıtımsal bir saç dökülmesi yoksa hastanın doktoruna başvurarak ilacını değiştirtmesi gerekiyor.

 Demir Eksikliği

Demir açısından eksik bünyelerde saç dökülmesi sık görülüyor. Bu eksiklik besin yoluyla olabileceği gibi bağırsakların emilimin yetersiz olmasından kaynaklanıyor olabilir.

 Saç Koparma Hastalığı

Psikolojik desteğe ihtiyacı olan bazı kişiler saçlarını, kaşlarını veya kirpiklerini çekerek koparabiliyor ve bu zamanla alışkanlık haline geliyor. Ayrıca büyük cerrahi operasyonlar, kronik rahatsızlıklar, mantar hastalıkları da saç dökülmelerine neden olabiliyor.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git